Raatihuone (Københavns Rådhus) on avoin yleisölle. Sisällä pääsee kävelemään käytävillä, rappusissa ja ihailemaan maalauksia ja patsaita omatoimisesti. Rakennus on vakuuttavan komea ja sitä koristaa Absalonin kultainen patsas. Kellotorni on 105,6 metriä korkea ja on yksi Kööpenhaminan korkeimmista rakennuksista. Tornin huipulle on 300 askeleen matka (ei hissiä), mutta saapuessa ylös, näkymät kyllä palkitsevat vaivan. Kellotornista on nimittäin hyvät näkymät Tivolille ja kaupunkiin. Raatihuone on Martin Nyropin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1905. Rakennustyyliin on otettu vaikutteita keskiajasta ja Pohjois-Italiasta.

Raatihuoneen keskellä on kaunis puutarha, jonne voit mennä rauhoittumaan keskellä kaupungin hälinää. Puutarhalle on oma sisäänkäynti Tivolia vastapäätä.

Raatihuoneen pihalla on Hans Christian Andersenin patsas. Monet varmaan tunnistavat hänen nimensä, sillä hän oli tanskalainen lastenkirjailija. Hänen tunnetuimmat sadut olivat mm. Keisarin uudet vaatteet, Ruma ankanpoikanen ja Pieni merenneito.

Raatihuoneessa on myös Jens Olsenin maailmankello, joka valmistuessaan (v. 1955) oli maailman tarkin ja monimutkaisin kello. Siinä on 15 448 osaa. Se on hitain ihmisen tekemä laite, joka liikkuu säädetyllä nopeudella. Kello näyttää Tanskan kellonajan lisäksi myös kaikkien muiden maiden ajan, päivämäärän, planeettojen asennot aurinkoon nähden, juhlapäivien päivämäärät ja paljon muuta. Kello on todellakin monimutkainen ja upea. Siihen on käytetty neljä kiloa kultaa. Kello on niin tarkka, että se heittää 300 vuodessa vain puoli sekuntia.

Raatihuonetta on viime vuosina käytetty tanskalaisten tv-sarjojen kuvauspaikkana (”The Killing” ja ”Borgen”).

Hinnat:

Maailmankello: Aikuinen 10 Kr (n. 1,40 €), Lapsi 5 Kr (0,69 €). Torniin pääsy 20 Kr (n. 2,80 €).
Avoinna ma-pe 8.30 – 16.30, la 10-13. Kelloa pääsee katsomaan ma-pe klo 11-14 ja lauantaisin klo 12.
Osoite: Rådhuspladsen 1


Kommentit

Raatihuone — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>