Langelinie on satama, kävelykatu ja puisto Kööpenhaminan keskustassa. Se on suosittu retkikohde ja useat Kööpenhaminaan saapuvat laivat pysähtyvät Langelinien satamaan. Sen syvä vesi mahdollistaa isojenkin laivojen rantautumisen. Satamaan saapuukin risteilyaluksia joka toinen päivä.

Gefionin suihkulähde

Sataman yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä lienee Pieni Merenneito -patsas. Muita nähtävyyksiä ovat Gefionin suihkulähde (Kööpenhaminan suurin) ja Huitfeltin monumentti.

Ivar Huitfeldtin monumentti on kaunis, korkea, Suuressa Pohjan Sodassa taistelleen admiraali Ivar Huitfeldtin muistolle pystytetty patsas. Sen huipulla on kaunis Victorian patsas enkelinsiipineen. Marmoriseen alustaan on kiinnitetty tykinkuulia ja ankkuri.

Kalastussatama (Langelinie Marina) perustettiin 1890-luvulla, osana Free Portin säätiötä. Se tarjosi alunperin rakennustyömaan sekä Burmeister & Wainin telakan työntekijöille mahdollisuuden tienata hieman lisärahaa lainaamalla heiltä veneen kalastusta varten.
Satamassa on muutamia nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi pronssiveistos, joka esittää jääkarhua ja sen pentuja. Jääkarhulla on päässään luodinreikiä. Ne ampui siihen aikoinaan saksalaissotilas toisen maailmansodan aikaan.

Historia

Langelinie tarkoitti 1600-luvulla Øresundin rannikkoa pitkin kulkevaa reittiä. Reitti kiersi Kastelletin linnoituksen aina pohjoisessa sijaitsevalle kalkkiuunille saakka. Siellä valmistettiin kalkkia eri tarkoituksiin. Reitti oli pitkään armeijan aluetta, jonne oli muilta pääsy kielletty.

Alueelle rakennettiin rantakatu ja puisto, mutta sinne pääsi vain maksamalla pääsymaksun. Maksun oli tarkoitus pitää suurin osa ihmisistä poissa. Vuonna 1848 alue kuitenkin avattiin kaikelle yleisölle.

Pian huomattiin, että kaupungin teollisuus on kasvamassa hurjaa vauhtia ja senaikainen satama oli jäämässä pieneksi. Ajatus uudesta satamasta heitettiin jälleen ilmoille. Vuonna 1862 tehtiin päätös kaivaa tie auki isoimmille aluksille ja uutta satamaa alettiin rakentamaan.

Ehdotettiin, että Amagerista tulisi verovapaata aluetta. Mutta se ehdotus ei saanut kannatusta ja kumottiin. Sen sijaan uusi vapaa satama rakennettiin Kastelletin pohjoispuolelle, Langelinien varrelle.

Saksassa vuonna 1887 alkanut Kielin kanavan rakennus nopeutti Tanskan päätöstä rakentaa uusi satama. Saksassa sijaitseva kanava uhkasi Tanskan asemaa.

Langelienin satama valmistui vuonna 1894. Kööpenhaminalla oli vihdoin uusi satama vanhan lisäksi.

Vanha rantakatu hienoine Bourgeoisin kartanoineen muuttui nopeasti vilkkaaksi Strandboullevardenin kaduksi.


Kommentit

Langelinie — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>