Marmorikirkko, viralliselta nimeltään Frederikskirken, sijaitsee osoitteessa Frederiksgade 4, keskellä Frederiksstadenin aluetta. Sen vaikuttava, vihreä kupoli osuu varmasti ensimmäisenä silmään ja houkuttelee matkailijaa katsomaan lähemmin. Kirkon alaosa on rakennettu norjalaisesta marmorista. Koko kirkko piti alunperin rakentaa marmorista, mutta se oli liian kallista. Kirkko seisoikin keskeneräisenä sadan vuoden ajan, kunnes sen rakennus saatiin tehtyä loppuun.

Kirkkoa koristaa 31 metriä halkaisijaltaan oleva kupoli. Kupolia ympäröivät 12 opetuslapsen kuvat sekä 12 ikkunaa. Sisäpuolen Frescot ovat tanskalaisen maalarin, Chresten Overgaardin maalaamat. Käytössä olevat Marcussen-urut ovat vuodelta 1963. Kirkkoa ympäröivät monet eri patsaat.
Kuningas Frederik V:n suunnitelmana oli rakentaa aivan uusi kaupunginosa, nimeltään Frederiksstaden. Kirkko olisi tuon kaupunginosan keskipisteenä ja se rakennettaisiin kuninkaallisen perheen 300-vuotisen hallitsijakauden kunniaksi. Kuningas itse asetti hienon seremonian saattelemana kirkon ensimmäisen kiven paikoilleen vuonna 1749.

Kirkon rakennusprojekti ei kuitenkaan ollut mitenkään helppo, sillä alkuperäinen arkkitehti Nicolai Eigtved kuoli vuonna 1754. Projektia tuli jatkamaan ranskalainen arkkitehti Jardin. Rakennus ei edistynyt kovinkaan nopeasti rahoitusongelmien vuoksi. Rakennus olikin niin kallista, että pääministeri Struensee määräsi kirkon rakennusprojektin lopetettaksi, vuonna 1770. Struensee kuitenkin teloitettiin ja rakennusprojektia yritettiin useasti saada takaisin käyntiin, onnistumatta. Kirkko odotti paikallaan rakennuksen etenemistä ja vuosisata myöhemmin tanskalainen pastori N.F.S. Grundvik yhdessä muiden kanssa sai rakennusprojektin jatkumaan. Rahoittajaksi saatiin C.F. Tietgen, menestyvä bisnesmies. Arkkitehtinä toimi Meldahl ja kirkko saatiin vihdoin valmiiksi. Kirkko vihittiin käyttöön elokuussa 1894.

Tänä päivänä kirkko on avoimena yleisölle ja se on suosittu hääkirkko. Hääkellojen voi kuulla soivan perjantaisin ja lauantaisin. Kirkossa käy vuosittain yli puoli miljoonaa turistia. Kesäisin päivän aikana kirkossa käy 3000-4000 turistia.

Hinnat torniin: Aikuiset 35 Kr (5 €), Alle 18 v: 20 Kr (3 €). Maksu vain käteisellä!
Osoite: Frederiksgade 4, avoinna ma-to ja la klo 10-17, pe ja su klo 12-17.

Lisätietoja: www.marmorkirken.dk


Kommentit

Marmorikirkko — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>