Christiania on vapaakaupunki Kööpenhaminassa. Hipit perustivat sen vuonna 1971, tarkoituksena perustaa kaupunki ja yhteisö täysin omilla säännöillä. Christianissa asuu erityisesti anarkisteja, taiteilijoita ja huumeidenkäyttäjiä. Kovat huumeet ovat periaatteessa kiellettyjä, mutta kannabista myydään ja käytetään vapaasti.

Christianialla on ollut paljon ristiriitoja ja vaikeuksia Tanskan kanssa.
Pusher Streetillä käydään vilkasta huumekauppaa ja siellä onkin kuvaaminen kielletty.
Christianissa on myös yksityisautoilu kielletty. Muitakin sääntöjä on, ja ne löytyvät Christianin sisäänkäynnin yhteydestä. Sääntöjä kannattaa noudattaa oman turvallisuuden vuoksi.

Christianissa järjestetään paljon konsertteja ja sieltä löytyy paljon kahviloita ja ravintoloita. Luomua suositaan
Christiania on siitä erikoinen, että sieltä ei pysty ostamaan taloa. Taloa täytyy ensin anoa ja sitten toivoa, että sinut valitaan asukkaaksi.

Vapaakaupunkiin järjestetään opastettuja retkiä.

Christianissa kannattaa käydä katsomassa:

The Grey Hall, konserttihalli. Se on Christianian suurin ja siellä järjestetään konsertteja. Moni iso nimi on esiintynyt täällä, mm. Metallica, Bob Dylan ja Faithless. Konserttihalli rakennettiin vuonna 1891, alunperin armeijan kasarmin ratsastusalueeksi. The Grey Hall toimii jouluisin Christianian juhlapaikkana. Ihmiset kerääntyvät sinne yhteisönä juhlimaan.
Osoite: Refshalevej 2

Grey Hallin kotisivut: www.dengraahal.dk

Morgenstedet on luomu- ja kasvisruokapaikka. Se on siitä erikoinen ravintola, että se perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Ruokavalikoima riippuu siitä, kuka kokki sattuu olemaan vuorossa. Valittavana on yleensä kaksi lämmintä ruokaa sekä useita salaatteja, edulliseen hintaan.
Morgenstedetissä asiakkaat hakevat itse veden ja välineet odottaessaan ruoka-annostaan. Asiakas myös siivoaa itse jälkensä aterian päätteeksi. Näin hinnat on saatu pidettyä alhaisina.

Ruokala on ollut olemassa jo 20 vuotta. Ihmiset Christianiassa arvostavat luomua. Jos kaipaat jotain erilaista ruokapaikkaa, tämä on loistava valinta. Tänne kannattaa tulla aurinkoisena päivänä nauttimaan lounasta rennossa tunnelmassa. Voit syödä joko ulkona tai sisällä. Sisällä on näkyvissä avoin keittiö, jossa antiikkinen liesi.
Osoite: Fabriksområdet 134

Café Nemoland on paikka, jossa voi käydä syömässä, nauttimassa muutaman kylmän oluen tai pelaamassa biljardia. Paikka myös järjestää ilmaiskonsertteja joka sunnuntai. Kesäisin on terassi auki. Nemoland on vastuullinen ympäristön suhteen, kuten moni muukin paikka Christianiassa. Heiltä saa panttia vastaan muovisen mukin, josta voi juoda useamman oluen. Näin säästyy luontoa. Saat rahasi takaisin, kun palautat mukin Nemolandiin.
Café Nemoland sijaitsee osoitteessa Fabriksområde 52.

Viralliset kotisivut: www.nemoland.dk

Christiania Blacksmith valmistaa polkupyöriä, toisinsanoen niinkutsuttuja laatikkopyöriä. 70-luvulla haluttiin jokin liikkumistapa autottomaan kaupunkiin, joten Christiania Blacksmith alkoi kehittämään pyöriä tähän tarkoitukseen. 80-luvulla valmistui ensimmäinen ns. laatikkopyörä. Polkupyörässä on iso laatikko, johon mahtuu jos jonkinlaista kuljetettavaa. Onpa jopa lapsia siellä kuljetettu. Blacksmithistä voi tilata omanlaisen pyörän ja he myyvät myös lisätarvikkeita, kuten lukkoja. He myös vuokraavat ja korjaavat pyöriä. Laatikkopyörät tunnetaan kansainvälisesti nimellä Christiania-pyörä. Niitä näkeekin kaupungeissa ympäri maailman.
Löydät liikkeen samasta osoitteesta kuin The Grey Hallin: Refshalevej 2.

Viralliset kotisivut: www.christianiabikes.dk

 

Christiania Rent a Bike vuokraa nimensämukaisesti pyöriä. Se on ainut paikka koko skandinaavian alueella, joka vuokraa Pedersenin käsintehtyjä pyöriä. Ne ovat hyvin erikoisesti muotoiltuja ja niissä on käytetty tavallisten metallien lisäksi erikoisia materiaaleja, kuten puuta.

Pyörän vuokraus päiväksi maksaa 100 kruunua (n. 13.90 €), lisäpäivästä veloitetaan 50 kr. Paikka vuokraa myös Christiania-pyöriä, joihin mahtuu useampi ihminen. Pyörät suositellaan varattavaksi etukäteen.

Löydät paikan Blacksmithin ja Café Månefiskerenin läheisyydestä, osoitteesta Fabriksområdet 91.

Café Månefiskeren -kahvila sijaitsee osoitteessa Bådsmandsstræde 43. Se on yksi harvoista paikoista, jossa saa polttaa sisällä. Katto on kuitenkin korkea, joten savu ei valtaa koko kahvilaa.


Kommentit

Christiania — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>