Tämän kuninkaanlinnan rakennutti kuningas Kristian IV vuonna 1606. Kuninkaalliset asuivat siellä 1700-luvun alkuun saakka. Linna tunnetaan Tanskassa nimellä Rosenborg slot. Linna on rakennettu renesanssityyliin.

Ensin rakennettiin ensimmäinen kerros. Vuosina 1612-1615 linnaa laajennettiin ja rakennettiin toinen kerros ja kaksi pientä tornia. Myöhemmin vuonna 1624 rakennettiin vielä kolmas kerros ja suuri torni. Vuonna 1634 linna sai viimeisen torninsa.

Linnassa asui kaikenkaikkiaan neljä kuningasta: Kristian IV, Fredrik III, Kristian V ja Fredrik IV. Kuninkaan ja kuningattaren huoneet olivat ensimmäisessä kerroksessa. Niistä vain kuninkaan huone on säilynyt.

Linna oli Kristian IV:n koti, niin myös Fredrik III:n. Heidän seuraajansa Kristian V asui pääosin muualla, mutta säilytti linnaa kuningasperheen aarteiden säilytyspaikkana. Fredrik IV oli viimeinen linnassa asunut kuningas. Hän rakennutti muualle ylellisempiä palatseja, johin hän ja seuraajansa muuttivat asumaan. Linnan viimeinen asukas oli kuninkaan sisar, joka asui linnassa vuoteen 1725 saakka. Sen jälkeen linnaa käytettiin enää vain juhlissa ja hovin huonekalujen säilytyspaikkana.

Linna avattiin julkiseksi museoksi vuonna 1838. Siellä säilytetään mm. kuninkaallista taidekokoelmaa. Linnan puutarhat toimivat nykypäivänä monelle rauhoittavana paikkana. Monet käyvät myös pelaamassa siellä.

Linnassa säilytetään edelleen Tanskan kuninkaallisten esinekokoelmia 1500-luvulta 1800-luvulle.
Linnan hienoimpiin nähtävyyksiin kuuluu kuninkaallisten valtaistuimet ja massiiviset hopeiset leijonat. Kruunuregaali on myös näkemisen arvoinen.

Rosenborgin linna on paitsi upea esimerkki renesanssityylistä myös kultakaivos Tanskan kuninkaalliselle perheelle. Linnaa ympäröivät paksut muurit ja syvät vallihaudat, jotka olivat aikoinaan tärkeitä puolustuskeinoja. Linnaa suojellakseen rakennettiin myös vahva linnoitusjärjestelmä. Vaikka linna ei ollut enää asuinpaikka kuninkaallisille 1700-luvun alkupuolelta lähtien, se toimi tärkeänä aarrekammiona. Tanskan kruununjalokivet, kuninkaalliset kruunut ja muut arvokkaat esineet säilytettiin tarkasti vartioituna linnan syvissä holvissa.

Rosenborgin linna ei ole ainoastaan historiallinen aarreaitta, vaan se tarjoaa vierailijoille myös mahdollisuuden kuljeskella läpi aikojen ja kokea Tanskan kuningashuoneen loiston ja loisteliaisuuden. Linnaan astuessaan vierailijat voivat ihailla kuninkaallisten huoneiden upeaa sisustusta, taideaarteita sekä kulta- ja hopeaesineitä, jotka ovat todellinen silmänruoka. Linna on ehdottomasti nähtävyys, joka tarjoaa historiallisia aarteita ja unohtumattoman matkan Tanskan kuninkaallisen perheen menneisyyteen.

Osoite: Østre Voldgade 4A.
Avoinna klo 10-16.
Hinta 50 Kr.


Kommentit

Rosenborgin linna — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>