Church of our lady on Kööpenhaminan katedraali.

Church of our lady ei ole aina ollut sellainen kuin se nykypäivänä on. Se on kärsinyt hurjan paljon onnettomuuksia ja se on jopa tuhoutunut useamman kerran.

Paikalla oli alunperin kalkkikivestä vuonna 1187 rakennettu kirkko nimeltään St. Mary’s. Mutta kirkko kärsi vakavan tulipalon vuonna 1314 ja sen tilalle jouduttiin rakentamaan uusi. Mutta materiaaleina ei enää käytettykään samaa, vaan silloin muodissa olleita punaisia ylisuuria tiiliä. Kirkko sai goottimaisen tyylin. Torni saatiin rakennettua vasta Kristian II:n hallintakaudella (1513-1523). Torni oli yhtä korkea kuin kirkko oli leveä.

Koulu perustettiin jo aikaisessa vaiheessa, vuonna 1479. Siitä tuli myöhemin Kööpenhaminan Yliopisto. Opettajia tuotiin Saksasta asti.
1500-luvun uskonpuhdistus ei ollut helppoa St. Maryn kirkolle. Kööpenhaminalaiset olivat äänestäneet luterilaisen uskonnon puolesta, mutta katolilaiset viranomaiset yrittivät pitää kirkon katolilaisena. Sekä katolilaisia että luterilaisia pappeja käskettiin käyttämään kirkkoa. Tämä suututti suurimman osan kööpenhaminalaisista. Joulukuussa 1530 satojen kaupunkilaisten joukko hyökkäsi St. Maryyn, hajottaen jokaisen patsaan ja pilaten koko kirkon.

Kirkon nimi vaihdettiin Vor Frue Kirkeksi (Our lady’s church, Rouvamme kirkko). Nimessä haluttiin säilyttää viittaus Mariaan, mutta epäluterilainen ”saint” sana haluttiin pois. Vuoden kuluttua kansa juhli päätöstä, jonka mukaan kirkko sai toimia luterilaisena.

Kirkko on kärsinyt muitakin tuhoja, mm. salamaniskut kahteen kertaan 1500-luvulla.

Kirkontorni

Astronomi Ole Rømer haudattiin kirkkoon ja hänestä on edelleen muistomerkki kirkossa.

Kirkko kärsi neljän päivän suurpalosta vuonna 1728. Se tuhoutui täysin. Myös kolmasosa kaupungista tuhoutui. Vuosikymmenen päästä kirkko jouduttiin rakentamaan taas uudelleen. Tällä kertaa samalla tavalla kuin edelliselläkin kerralla.

Syyskuussa 1807 kirkko paloi taas, pommitusten seurauksena. Uuden, erilaisen kirkon rakennus alkoi vuonna 1817. Kirkon tyyli oli tällä kertaa uusklassismi. Kirkko valmistui 1829. Kirkolle ei rakennettu tornia ollenkaan, mutta kansalaiset vaativat sitä. Niinpä kirkko sai uuden, 60 metriä korkean torninsa, joka on hyvin samankaltainen kuin keskiaikainen edeltäjänsä.

Kirkossa on kruunattu useita kuninkaita ja vietetty kuninkaallisia häitä, viimeksi vuonna 2004.


Kommentit

Church of our Lady — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>