Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys on rantakivellä istuva Den Lille Havfrue eli Pieni merenneito. Paikalla käy paljon turisteja katsomassa patsasta. Pieni merenneito on Kööpenhaminan symboli.

Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevaa pronssiveistosta voi kävellä katsomaan esimerkiksi suosittua Langelinie-rantatietä pitkin. Perille pääsee myös linja-autoilla ja Nyhavnilta lähtevillä vesibusseilla.

H.C. Andersenin luoma satuhahmo on Edvard Eriksenin veistämä. Taidemesenaatti ja oluttehtailija Carl Jacobsen lahjoitti rahat. Jacobsen alunperin ihastui satuun perustuvaan balettiin. Baletin pääosaa vuonna 1909 esittävä Ellen Price ei suostunut patsaan malliksi, joten malliksi päätyi kuvanveistäjä Eriksenin vaimo Eline Eriksen. Patsas sijoitettiin paikalleen vuonna 1913.

Vuosien varrella kaupunkilaisten ja matkailijoiden silmäterä on saanut kokea kovia: sitä töhritty maalilla, sen jäseniä on sahattu poikki, ja pääkin on irrotettu ainakin kahdesti. Vuonna 1964 irroitettua päätä ei löytynyt, joten sille jouduttiin valamaan uusi pää. Vuonna 1984 käsi irroitettiin, mutta se saatiin takaisin, kun kaksi katuvaa nuorta palauttivan sen. Vuonna 1998 pää irroitettiin taas, mutta tuntematon henkilö palautti sen televisioasemalle ja patsas sai päänsä takaisin. Vuonna 2007 patsas oli maalattu yltä päältä punaiseksi.

Patsasta on jopa siirretty kerran. Se oli vuonna 2010 esillä Shanghain maailmannäyttelyssä ja sen paikalla toimi puolen vuoden ajan videoinstallaatio.

Pienestä merenneidosta on tehty kaksi jäljennöstä. Toinen on Yhdysvaltojen Michiganissa, Greenvillen kaupungissa ja toinen Iowassa. Kummassakin kaupungissa asuu merkittävä määrä tanskalaisia. Jäljennöksen vuoksi on nostettu syyte Greenvillen kaupunkia vastaan ja vaadittu korvauksia, mutta syytteet on sittemmin peruttu.

Pieni merenneito sijaitsee osoitteessa Langelinie.


Kommentit

Pieni merenneito — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>