Toinen Kastelletin porteista

Tämä 1600-luvulla rakennettu linnoitus on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä. Se on rakennettu viisisakaraisen tähden muotoon. Sakaroiden saarekkeet mahdollistivat tehokkaan tulituksen joka suuntaan. Tähdenmuoto mahdollisti aikoinaan myös tehokkaamman puolustuksen: jos vihollisia oli aidan luona, ne pystyttiin helposti eliminoimaan viereiseltä seinämältä käsin. Kastelletia ympäröivät vallihaudat.

Alue toimii julkisena puistona ja historiallisena nähtävyytenä, mutta siellä on silti yhä armeijan toimintaa. Vartijoita näkee siellä täällä seisomassa vartiossa. Kastelletista on näkymät Pienelle Merenneidolle, satamaan sekä Marmorikirkolle.

Keskellä Kastelletia sijaitsee komea keltainen, komendantin rakennus. Se rakennettiin vuonna 1725 ja siellä toimii Tanskan puolustusministeri. Rakennuksen edessä sijaitsee Kastelletin vilkkain paikka, sillä lähes kaikki Kastelletissa tapahtuva liikenne kulkee tämän aukion läpi. Aukiolla järjestettäviä tapahtumia ovat esimerkiksi paraatit. Joka ilta on sotilaiden paraati juuri ennen lipunlaskua.

Kastelletin kaakkoispuolella sijaitsee Anders Bundgaardin Gefion-suihkulähde. Se kuvastaa neljää härkää ohjaavaa norjalaista Gefion-jumalatarta.

Kastelletissa saa kävellä rauhallisissa merkeissä ja vain nauttia kävelystä, sillä se ei ole tupaten täynnä turisteja.

Historiaa

Kuningas Kristian IV aloitti Kastelletin rakentamisen vuonna 1626. Hän halusi laajentaa linnoitusaluetta. Paikan rakennutti loppuun Frederik III. Kastellet oli valmis käytettäväksi vuonna 1664.

Kastelletin vankila sijaitsee kirkon takana. Punainen vankilarakennus rakennettiin vuonna 1725 (20 vuotta kirkon rakentamisen jälkeen). Vangeilla oli mahdollisuus seurata kirkon menoja seinissä olevien reikien avulla.

Englantilaiset hyökkäsivät ja valloittivat Kastelletin vuonna 1807.

Kastelletissa oleva tuulimylly on kolmas laatuaan. Se rakennettiin edellisen paikalle vuonna 1847. Edellinen tuhoutui pommituksissa.

Kastellet on auki joka päivä klo 06-22. Muistathan kunnioittaa luontoa ja olla roskaamatta tai astumatta nurmikolle. Autolla ei myöskään voi tulla Kastelletiin ilman erityistä lupaa. Kastellet saattaa joskus olla suljettuna armeijan toiminnan vuoksi.


Kommentit

Kastellet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>