Ainakin yksi lounas Tanskan loman aikana kannattaa varata maailmankuuluille voileiville. Voileipälounas aloitetaan kalatäytteisellä smørrebrødillä, jatketaan lihatäytteisellä ja viimeksi on vuorossa juustoleipä. Perinteisessä smørrebrødissä täytteiden alta ei saa pilkottaa itse leipä. Se on huonon ja halvan voileivän merkki. Alun perin smørrebrødit olivat tuhteja, peltotöihin evääksi pakattuja voileipiä. Nyt lounasleivät täytetään mm. nokkakalasta, merilevästä, parsasta ja tryffelistä.

Parhaimmat smørrebrødit saa Ida Davidsenin ravintolasta. Ida Davidsenia kutsutaan Kööpenhaminan voileipäkuningattareksi. Monet Tanskan kuuluisuudet, myös kuninkaalliset ovat suunnitelleet Idan kanssa omat nimikkoleipänsä. Ida Davidsenin ravintolan löytää osoitteesta Store Kongensgade 70. Se on avoinna arkisin klo 10.30–17 (keittiö sulkeutuu klo 16).

Smørrebrødit, Tanskan perinteiset voileivät, tarjoavat unohtumattoman lounaselämyksen Tanskan loman aikana. Ruokailu alkaa kalatäytteisellä smørrebrødillä, ja tämä herkullinen perinne jatkuu lihatäytteisellä ja juustotäytteisellä voileivällä.

Tärkeä huomio on, että aitoon smørrebrød-kokemukseen kuuluu, ettei täytteiden alta saa näkyä itse leipää. Tämä yksityiskohta erottaa laadukkaan smørrebrødin huonosta ja halvasta voileivästä.

Tanskalainen smørrebrød on enemmän kuin vain herkullinen ateria; se kätkee sisäänsä myös kulttuurista perinnettä ja tarinoita. Jokaisella smørrebrödillä voi olla oma tarinansa ja symboliikkansa. Esimerkiksi Tanskan kuninkaalliset ja julkkikset ovat luoneet omia nimikkoleipiään, jotka kertovat heidän suhteestaan tähän ruokalajiin. Smørrebröd kuvastaa tanskalaista ylpeyttä omasta kulttuuristaan ja perinteistään. Ravintoloissa voit usein nähdä upeita esityksiä, joissa smørrebrödit asetellaan kuin taideteokset, korostaen ruoan visuaalista kauneutta ja monimuotoisuutta.

Kahdeksan erilaista smørrebrødiä

Frikadeller Smørrebrød: Frikadeller on tanskalainen lihapulla, ja se voi olla Smørrebrödin täyte. Frikadellerin päälle voidaan lisätä esimerkiksi kurkkusiivuja, remoulade-kastiketta ja raastettua piparjuurta.

Roastbeef Smørrebrød: Tämä Smørrebröd sisältää ohuita siivuja paistettua naudanlihaa. Tavallisesti se koristellaan piparjuurella, paahdetuilla sipuleilla ja sinapilla.

Nakkefilet Smørrebrød: Nakkefilet on kinkusta valmistettu leikkele, ja se voi olla Smørrebrödin pääraaka-aine. Täytteisiin voi kuulua myös omena- tai karpalohilloa, punasipulia ja suolakurkkua.

Herring Smørrebrød: Sillistä valmistettu Smørrebröd on klassikko Tanskassa. Silli voi olla maustettu eri tavoilla, kuten kerman, sipulin, kapristen ja raastetun piparjuuren kanssa.

Æg og Rejer Smørrebrød: Tämä Smørrebröd sisältää katkarapuja ja keitettyjä kananmunia. Se on usein koristeltu salaatinlehdillä ja majoneesilla.

Laks Smørrebrød: Tämä Smørrebröd-voileipä sisältää lohta. Lohta voidaan maustaa esimerkiksi tillillä, sitruunalla ja piparjuurella, ja se tarjoillaan usein smørrebröd-leivän päällä tai ruisleivän päällä.

Ost Smørrebrød: Juusto on toinen suosittu täyte Smørrebrödissä. Tanskalaisissa juustoissa voi olla monenlaisia makuja, ja juustoa voidaan tarjoilla esimerkiksi hillojen, pähkinöiden ja vihannesten kera.

Syltetøj Smørrebrød: Syltetøj viittaa hilloihin tai marmeladeihin, ja niitä voidaan käyttää makeissa Smørrebrödeissä. Esimerkiksi marjahillo, hunaja ja kermavaahto voivat olla osa tällaista voileipää.

 


Kommentit

Smørrebrød — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>